Sebenarnya, bila aku ada terbaca artikel yang dikongsi berjemaah di laman sosial FB mengenai Tabung Harapan Malaysia yang dilancarkan oleh rakyat Malaysia sendiri bagi membantu kerajaan untuk menyelesaikan hutang negara, air mata aku menitik juga seba terharu dan sedih dalam masa yang sama.

Aku rasa buat pertama kalinya aku ikhlas nak keluarkan duit untuk bantu negara.

Cumanya, masih ada segelintir masyarakat memperkecilkan usaha orang lain dan juga mengecam ketidakupayaan kerajaan menyelesaikan masalah hutang negara sehingga wujud THM.

Aiiii, sedih betul hidup orang yang hidupnya mengecam dan mengkritik kerajaan secara membabi buta. Apakah kau memang diciptakan untuk itu semata-mata ?

THM asalnya diwujudkan oleh seorang rakyat Malaysia yang prihatin, yang hairannya ada segelintir netizen rasa terharu bila negara lain buat tindakkan yang sama, tapi bila negara sendiri perlukan sumbangan kau kecam pulak.

Jadi, kau tu sebenarnya rakyat negara mana yer ?

NOTA PENTING : Sebarang updet terkini mengenai Tabung Harapan Malaysia, boleh rujuk sini : KEMENTERIAN KEWANGAN MALAYSIA

Aku sebagai rakyat marhaen cuma harap kerajaan buatlah yang terbaik untuk negara dan kesejahteraan rakyat Malaysia. Lupakan janji 100 hari. Rakyat Malaysia dah sebulat suara beri anda masa 5 tahun untuk anda buktikan yang ada mampu membawa nama Malaysia kembali bermaruah dan menghapuskan politik wang.

Biarlah kejayaan jadi ukuran, sekaligus dapat menutup mulut saki baki penyokong kuat perompak negara yang sebenar.

Buat kawan-kawan yang tak sebulu, berlainan parti dan pandangan, aku mohon kali ini kita jadilah rakyat Malaysia yang lebih positif, lebih bijak. Kurangkan rasa taksub dan rasa tak puas hati dengan perubahan dunia politik Malaysia baru.

Formula nak jadi rakyat Malaysia yang benar sayangkan negara ni bukanlah susah. Sokong kerajaan yang baik dan tolak kerajaan yang zalim. Kita ada kuasa, setiap 5 tahun kita boleh ubah pemerintah jika kita tak suka dengan pemerintah yang sedia ada. So apa yang susahnya ?

Sekarang ni apa yang perlu kita buat ? teruskan kehidupan seperti biasa dan jangan berhenti berusaha dengan sebaik-baiknya.

Nak derma silakan, tak nak sudah dan jangan komen apa-apa.

Categorized in: