Jangan ambil mudah dan yakin rumahtangga kita tak akan diganggu atau dikacau oleh syaitan bernama Dasim. Lagi-lagi bila berlaku perkara yang memang boleh merosakkan rumahtangga seperti pasangan punya perasaan untuk curang, rasa benci dan bosan tengok pasangan sendiri, tertarik dengan hubungan yang haram dan lain-lain lagi.

Dasim ni juga bukan setakat kacau pasangan suami isteri tapi termasuklah hubungan sesama ahli keluarga dan juga dengan sahabat. Dia akan buat seolah-olah segala perkara tak elok yang berlaku kepada kita sebab Allah tak sayang dan akhirnya iman kita turut goyang.

Tapi entry kali ini lebih kepada nak cerita apakah peranan Dasim dalam rumahtangga dan cara untuk mengatasinya.

Baca : Tenang Is Good

Apa Yang Kita Perlu Tahu Mengenai “Dasim”

Perasan tak dalam rumahtangga ada ketika serba tak kena, kadang rasa nak marah tak tentu pasal, kerap prasangka buruk pada pasangan, isu kecil pun boleh jadi isu besar. Tengok muka pasangan pun rasa meluat, tapi dalam hati rasa sayang dan bila berjauhan rasa rindu! Hah, bila keadaan ini berlaku, salah satunya adalah berpunca daripada jin/ syaitan penghasut yang bernama “Dasim”.

1. Dasim adalah iblis yang tak suka suami isteri & keluarga aman dan bahagia. Dasim ini tugasnya adalah menyebarkan sifat emosi yang keterlaluan, mudah marah dan permusuhan pada suami isteri.

2. Selalunya kes rumahtangga Dasim akan cuba meruntuhkan institusi kekeluargaan.Dasim akan cuba mengapi-apikan lagi suami isteri sampai bermusuhan dan buat suami isteri rasa tak tak sefahaman tanpa sebab!

3. Si Dasim ni, kerja dia suka buat pasangan terasa hati, dia akan buat orang tu takkan diam diri, bila terasa hati sikit je terus akan turut berperang mulut, keluarkan kata-kata yang menyakitkan hati tanpa berfikir secara waras.Kesannya rumah tangga yang dibina tu akan jadi suram, tawar dan ianya akan tak tenteram.

4. Dasim suka menghasut terutama pada wanita yang datang bulan, baru lepas bersalin atau sedang mengandung, yang sering alami emosi tidak menentu.

5. Dasim ni terlalu jahat hingga dia akan buat kita sanggup lakukan apa sahaja untuk puaskan hati kita yang marah, sampai rumah tangga kita hancur lebur tanpa sebab.Pergaduhan dan perselisihan didalam rumahtangga memang hasutan dan kerja syaitan, namun kita suami isteri juga perlu kuat dengan mendekatkan diri pada Allah, buat perkara-perkara baik yang mana boleh menjernihkan kembali rumah tangga. Jangan mudah terpedaya dan terperangkap dengan hasutan ini.

6 Tip Elak Diganggu Dasim

1. Bila tengah marah pada pasangan, bawa mengucap dan beristighfar banyak-banyak. Tarik nafas dan cari tempat yang menenangkan dalam rumah. Marah bagaikan api, redakan ia dengan air, mengambil wuduk dan tunaikan solat sunat dua rakaat.

2. Bila ada salah faham cepat-cepat mohon maaf pada pasangan dan jangan tunggu lama-lama. Ia akan menghilangkan prasangka dan rasa marah dalam diri pasangan.

3. Amalkan makan dan solat secara berjemaah bersama-sama.

4. Ramai tak sedar benda ni. Bilik kosong yang dibiar lama, tambah-tambah yang ada katil & selimut akan buatkan iblis menumpang dalam selimut. Sebab itu Rasullah juga pernah berpesan supaya “ketuk/libas” selimut bantal sebelum naik atas katil/tempat tidur & kerapkan juga solat & berzikir di dalam bilik-bilik yang tak berpenghuni tu. Buka pintu supaya bila azan/zikir/ mengaji Quran pun suara kita boleh didengar sampai ke bilik bilik kosong itu.

5. Jangan lupa memberi salam setiap kali masuk ke rumah, walaupun tiada orang didalam rumah.Rumah yang tidak diberikan salam, memudahkan ‘Dasim’ melakukan kerja dan hasutannya didalam rumahtangga.

6. Kerap baca Yassin dalam rumah, bacalah setiap malam Jumaat dan kalau nak lagi baik baca Al Quran. Kalau suami tak sempat, isteri buat, kalau dua-dua tak sempat, galakkan anak-anak buat, kalau memang semua tak sempat, pasang MP3 pun ok. Biar ayat-ayat suci berkumandang dalam rumah kita! Iblis dan syaitan laknatullah ni tak akan tenang selagi rumahtangga yang dibina tu tidak hancur!

Dari hari pertama kita nikah sahaja dia sudah menangis terpekek lolong! kalau kita bercerai-berai dia akan berpesta gembira!

Selamatkanlah rumahtangga kita, semoga dijauhkan daripada godaan syaitan dan iblis. Moga rumahtangga yang dibina berkekalan hingga ke Jannah! Amin.

Kredit : Pusat Rawatan Islam Al Maliki Syifa Group

Categorized in: