Assalamualaikum and hai gais !

Sebenarnya aku serba salah nak tulis pasal ni tapi takperlah, Allah lebih mengetahui niat aku. Tidak terlintas pun nak promote bangsa laknatullah ni apatah lagi agamanya.

Tapi kalau tak bagi tahu mungkin ramai yang tak tahu. Kalau ramai yang tahu tidaklah ada yang terguna simbol-simbol tersebut dalam posting status mereka di laman muka buku.

Anggap apa yang aku kongsikan ini sebagai pengetahuan am sudah yer.

Kalau korang pengguna Facebook mesti korang dah mula perasan akan adanya background untuk status yang agak pelik.

Masa mula2 aku tengok pun aku macam ehh kenapa ada background macam ni ? bukan ker ini untuk bangsa dan agama tertentu ?

Tapi segera aku teringat dekat satu rancangan Martha Stewart yang aku dulu suka sangat tengok sebab dalam rancangantu dia ajar masak menu makanan yang ringkas dan juga kraftangan.

So dalam ramcangan tu Martha pernah sebut pasal perayaan Hanukkah dengan seorang artis berbangsa Yahudi iaitu Joan Rivers.

Untuk apa perayaan tu disambut entahlah. Aku rasa yang tu tak penting untuk kita ambik tahu. Tapi nak ambik tahu pun boleh jer , tapi google’lah sendiri yer.

So kat bawah ni aku sertakan juga sedikit info mengenai perayaan Hanukkah termasuklah simbol yang mewakili agama mereka.

Jadi taklah nanti kita terguna tanpa sengaja.

Mengikut kalendar Yahudi biasanya hari perayaan Hanukkah akan jatuh pada bulan November ataupun Disember. Jadi kali ini pada tahun 2020 Hanukkah jatuh pada bukan Disember.

Sebab tulah kita baru nampak simbol-simbol ni semua di laman sosial.

Dan kalau korang ternampak saudara sesama Islam kita guna juga korang boleh tegur dia.

Tapi tegurlah dengan berhemah, bukan dengan memaki hamun mengecam apatah lagi membodoh-bodohlan mereka. Boleh jadi mereka juga tak tahu itu adalah simbol satu agama yang boleh dikatakan sebagai musuh nombor satu Islam dan juga bangsa yang dilaknat Allah kerana kesombongan mereka.

Categorized in: