Asalamualaikum, hai korang semua ! hari Rabu esok genap seminggu kita semua keluar mengundi kan ? Alhamdulillah segalanya dipermudahkan Allah. Jadi tengah santai-santai tak boleh tidur ni sajalah aku nak ajar kat korang cara nak blocked iklan lucah google adsense yang terpapar di blog kita.

Walaupun nampak mudah tapi bukan semua orang tahu caranya. Akhirnya iklan yang tak elok akan terus running kat blog korang yang content dia sikit punya baik dan islamic. Pastu jadi bahan kecaman sebab mengiklankan produk-produk haram seperti arak, rokok, judi dan juga produk seks.

Sebelum iklan publish kat blog, terlebih dahulu aku dah pilih content iklan apa yang aku nak. Tapi entah camner ada terlepas pulak iklan-iklan yang sikit punya lucah dan memang tak sesuai dan sangat mencemar kesucian blog aku.

Itupun mujur ada kawan-kawan yang tegur, kalau tak memang hanya iklan yang baik-baik sahaja yang aku nampak.

So, macamana nak buang ? buang tak bolehlah cuma kita mampu blocked sahaja. Tapi kau ada 2000 iklan nak kena reviewed dulu dan persoalannya mampukah kau ?

Makanya aku buat sedikit cara untuk buang iklan-iklan ereksi yang tidak mendatangkan faedah dan mencemar kesucian blog aku.

  1. Login/ Sign in ke dashborad Google AdSense masing-masing
  2. Cari “Allow and block ads”
  3. Tengok dekat kategori “unreviewed”
  4. Korang boleh select iklan mana yang korang nak locked dengan 2 cara,
    i – pilih secara manual dan blocked – ni kalau rajin korang teleklah satu persatu iklan yang ada
    ii – taip nama iklan atau website yang mengiklankan iklan yang korang tak suka tu – ini blocked secara pukal. Contohnya aku nak delete semua iklan pasal ereksi 4 jam, so aku taip 4 jam jer dan keluarlah iklan yang sama dengan dari nama blog yang berbeza.
  5. Selesai dan korang boleh view iklan yang korang dah block tu kat bahagian “blocked”

( Video ) Tutorial

Senang jer kan ? Selamat mencuba !

Categorized in: