Sapa tahu ? Aku sendiri baru tahu sebab entah kenapa baru-baru ni aku baru terasa nak ambik tahu lepas aku buat satu quote mengenai liquid.

Tiba-tiba aku terasa macam nak tahu siapa yang cipta Liquid Paper ni.

Bila aku google dan baca aku rasa menarik pulak kisah penciptanya dan itu yang membuatkan aku nak simpan dalam blog sebagai bahan bacaan semua.

ASAL USUL LIQUID PAPER

Liquid Paper dicipta pada tahun 1951 oleh Bette Nesmith Graham di dapurnya. Graham menyedari bahawa seniman melukis kesilapan pada kanvas mereka, jadi mengapa tidak boleh menggunakan jurutaip untuk melukis kesalahan mereka?

Dia mencampurkan bahan-bahan seperti cat berasaskan air tempera putih di pengisar elektriknya dan melukis kesalahannya dengan berus cat tipis.

DIPECAT OLEH MAJIKAN

Pada masa itu Graham bekerja di Texas Bank & Trust sebagai setiausaha. Rakan sekerja di banknya meminta Graham untuk bahan ini dan dia memberikannya kepada mereka.

Ia dilabel “Kesalahan Keluar.” Ketika mula beredar di tempat kerjanya, lebih banyak orang mula menggunakan Mistake Out.

Pada tahun 1957, Graham menjual kira-kira 100 botol Kesalahan Keluar setiap bulan. Pada tahun berikutnya, Graham dipecat dari Texas Bank & Trust.

Selepas itu, dia dapat meluangkan lebih banyak masa dalam perniagaannya. Kemudian pada tahun 1961 dia mengupah pekerja sepenuh masa pertamanya. Tujuh belas tahun kemudian, dia dapat membuka kilang dan ibu pejabat.

Dia mempatenkan produk tersebut dan menamakannya semula menjadi Liquid Paper.

Pada tahun 1979, syarikat itu dibeli oleh Gillette Corporation dengan harga $ 47.5 juta! Di bawah Gillette, Liquid Paper melancarkan pita pembetulan dan pen; menambah kemudahan dan mudah dibawa ke barisan pemain.

Pada tahun 2000, Liquid Paper dibeli oleh Newell Rubbermaid bekerjasama dengan Gillette’s Stationary Products Group. Liquid Paper kini dijual oleh PaperMate.

Liquid Paper terus mencipta produk baru yang memenuhi keperluan pelajar dan pekerja di seluruh dunia.

Haa menarik bukan. Nampak macam simple tapi tanpa pemberi Ilham, tanpa mencuba dan tanpa keberanian semua kemudahan hari ini tidak akan dapat kita nikmati.

Categorized in: