5 Kesilapan Usahawan Baru Yang Mampu Melingkupkan Perniagaan

5 Kesilapan Usahawan Baru Yang Mampu Melingkupkan Perniagaan

1 – Salah Kira Harga Kos & Untung

Ini kesilapan paling besar. Ramai orang buat bisnes hanya kira harga kos produk dan kos pos sahaja. Tapi tidak ambil kira sekali kos tersembunyi yang terlibat seperti kos minyak pergi pejabat pos, kos kertas & dakwat , kos pekerja & sewa pejabat. Hujung bulan mesti akaun ada masalah & tidak mendapat keuntungan seperti disangka.

Pengajaran:

Perlu masukkan margin kos tersembunyi anda. Juga perlu tahu berapa kos pemasaran yang perlu dibelanja untuk mendapat 1 jualan.

2 – Database Pelanggan Tidak Terurus Dengan Rapi

Kesilapan ini membuat ramai orang rugi besar sebab tidak dapat follow up pelanggan yang beritahu mahu buat bayaran serta tidak dapat guna untuk promosi seterusnya selepas jualan terhasil.

Pengajaran:

Paling minima, nama, nombor telefon dan email pelanggan anda wajib simpan.

3 – Tiada Sistem Inventori & Prestasi Jualan

Stok yang tinggal tidak pernah dikira. Berapa yang sudah terjual pun tidak ambil tahu. Hanya tahu jual sahaja. Kesan’nya, stok habis tapi jualan masuk. Ramai pelanggan marah & tuduh menipu. Mahu restock pula ambil masa seminggu.

Pengajaran:

Sangat penting ada sistem supaya tahu berapa stok yang terjual, berapa stok yang tinggal. Jadi anda boleh tempah awal-awal. Juga perlu tahu prestasi jualan produk yang laju, hari jualan tertinggi dan sebagainya.

4 – Bazir Masa Buat Kerja Pengurusan Admin

Sebab mahu jimat, ramai yang buat semua kerja. Dari A-Z. Buat marketing, periksa jualan, layan pelanggan, urus akaun Facebook Page, follow-up pelanggan, periksa stok, pembungkusan produk, sehinggalah penghantaran ke pejabat pos. Lama kelamaan, setiap hari masa dihabiskan hanya berkisar pada kerja pengurusan admin. Masa untuk marketing sudah tiada. Jualan merudum!

5 – Pengurusan Cashflow ‘Ke Laut’

Cashflow setiap hujung bulan jangan main hentam sahaja. Rujuk semula resit-resit yang dikumpul, kadang-kadang lupa apa yang sudah dibeli. Selalunya akaun sentiasa tidak sempurna. Banyak duit keluar dari untung yang masuk.

Pengajaran:

Catatkan berapa pendapatan yang masuk, berapa perbelanjaan yang keluar. Kumpul resit serta catatkan perbelanjaan itu supaya sistem pengurusan cashflow sentiasa terurus dan bersistem.

Entry Berkaitan :

Tips Bisnes Marketing Di Instagram

6 Resepi Kejayaan KFC Colonel Sanders 

Kenapa Nabi Muhammad SAW Berniaga ?

Panduan MLM Patuh Syariah

Tips Dan Nasihat Bisnes Online

Komen Admin Blog  : ini adalah tips yang admin cnp dari group , admin juga masih belajar dan berusaha praktikkan apa yang admin kongsi , di blog’kan supaya admin sendiri boleh baca bila ada kelapangan .

Categorized in: