Salam gais ! Entry kali ni aku nak kongsi dengan korang 10 tips beli hartanah baru. Walaupun kita tahu ekonomi kini tengah tak berapa stabil since covid19 melanda seluruh dunia, tapi tetap ada yang berpendapat sekarang inlah masanya untuk membeli. Apapun keputusan yang bakal diambil semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua.

1. Semak Kemampuan Kewangan

Ini perkara paling asas sebelum kita membuat keputusan untuk membeli apa-apa hartanah. Apakah tahap kemampuan kewangan kita ? Kalau gaji kita sekian-sekian nilai hartanaha yang manakah yang sesuai untuk kita beli. So cara mudahnya ialah buat kira-kira dengan menggunakan kalkulator hartanah seperti di https://www.mortgagecalculator.uk/ .

KALKULATOR HARTANAH

*walaupun kalkulator ni bukan buat kiraan dalam nilai RM tapi korang boleh sahaja gunakan untuk buat kira-kira kemudian baru tukarkan kepada RM.

2. Pilih Rumah Idaman

Sebaiknya pilihlah rumah yang kita idamkan. Jika kita suka sesuatu dan kita tahu ianya untuk tempoh masa yang lama pasti kita akan lebih kuat berusaha untuknya. Tapi janganlah sampai melebihi kemampuan diri sehingga menyusahkan diri dan orang lain.

3. Upah Peguam Hartanah

Jangan rasa nak jimat sampai nak skip part peguam hartanah. Amat penting sanagt untuk dapatkan nasihat dari mereka yang lebih arif mengenai undang-undang jual beli hartanah. Jika jadi apa-apa masalah semasa proses pembelian paling tidak kita ada orang yang tahu dan boleh untuk mempertahankan hak kita mengikut undang-undang.

4. Baca Dan Fahami Dokumen Jual Beli Rumah

Ambil masa untuk baca dan faham akan segala dokumen jual beli hartanah. Jangan semudah itu bersetuju dan jika tak faham tanya serta minta nasihat dari peguam hartanah yang dilantik.

5. Buat Permohonan Pinjaman Perumahan

Tak salah buat pinjaman perumahan terutamanya jika ianya dijamin dan disediakan oleh kerajaan pusat dan negeri.

6. Baca Dan Fahami Dokumen Pinjaman Perumahan

Haa yang ini pun jangan malas-malas baca sebab kadang-kadang bank dan pemaju ni ada hidden agenda diorang. Kalau tak faham terma syarat dokumen dalam bahasa asing kita masih boleh minta dokumen dalam bahasa yang kita lebih faham.

7. Tandatangan SPA Selepas Pinjaman Diluluskan & Buat Bayaran

Anda kena faham kronologi SPA dan pinjaman rumah ni betul-betul:

 • Sewaktu hantar Letter of Offer to Purchase, anda kena bayar booking fee sebanyak 2% – 3%.
 • Anda perlukan resit booking untuk memohon pinjaman rumah. Pinjaman biasanya diluluskan dalam 1 – 2 hari.
 • Dalam 2 – 3 minggu selepas Letter of Offer to Purchase, anda kena tanda tangan SPA di mana anda perlu bayar jumlah down payment yang selebihnya. Jadi pastikan permohonan pinjaman siap sebelum tanda tangan SPA.

Macam mana kalau pinjaman tak diluluskan? Sesetengah pemaju takkan pulangkan booking fee tadi.

Tapi sewaktu menulis Letter of Offer to Purchase, anda boleh dapatkan persetujuan untuk mendapatkan semula wang tersebut kalau pinjaman tak lepas (ini kena disokong dengan bukti bertulis dari bank).

Selain daripada down payment, ini antara perkara-perkara lain yang anda perlu bayar bila menandatangani SPA:

 • Duti setem bagi Loan Agreement
 • Duti setem bagi SPA
 • Duti setem bagi Memorandum of Transfer
 • Yuran guaman

Jadi selagi boleh, jangan terburu-buru beli rumah sebab nampak tawaran yang menggugat iman!

Kaji selidik dalam-dalam dan sediakan banyak duit lebih, barulah hati aman tenteram sebab anda dah usaha sebaik boleh.

8. Lawat Lokasi Perumahan Yang Dibeli Secara Berkala

Sebelum beli tentu dah kena survey dulu kawasan dan tapak pembinaan sebab nak tengok apa kemudahan yang ada berdekatan.

kemudian bila anda dah tanda tangan SPA, lawat proses binaan sekali-sekala untuk tengok perkembangan rumah anda.

Kalau ada apa-apa yang tak sama dengan SPA contohnya keluasan tanah/unit, bahan yang digunakan, malah kalau pembinaan lambat sekalipun, anda boleh bangkitkan dengan pemaju.

Nak lagi sebab anda dah mula bayar progressive billing.

9. Proses Terima Kunci Dan Pemilikan Rumah

Ini dokumen-dokumen yang akhirnya mengesahkan anda sebagai pemilik rumah:

 • Notis pemilikan kosong (vacant posession) – Adalah bila pemaju bagi anda kunci rumah. Proses ni biasanya mengambil masa 24 hingga 36 bulan selepas menandatangani SPA.
 • Sijil penyiapan dan pematuhan (CCC) – Dokumen yang disahkan pihak berkuasa untuk menyatakan yang rumah anda selamat untuk didiami.
 • Memorandum pemindahan (MOT) – MoT mengesahkan pemindahan hak milik rumah dari pemaju kepada nama anda bagi rumah strata atau rumah individu.

10. Periksa Rumah Dari Sebarang Kerosakkan

Dalam SPA, ada beberapa perkara yang akan melindungi anda daripada sebarang kerosakan pada rumah:

 • Seperti yang kami sebut sebelum ni, SPA ada jelaskan butir-butir tentang binaan rumah seperti bahan yang digunakan. Anda kena periksa kesemua ni bila dapat kunci dan jika ada yang tak sama, pemaju perlu menukar atau membayar ganti rugi.
 • Tempoh tanggungan liabiliti (defect liability period) menggariskan hak anda untuk menuntut sebarang kos pembaikan dan ganti rugi jika ada sebarang kerosakan.
 • Selain daripada kerosakan, terdapat caj untuk sebarang kelewatan (late delivery charges) di mana anda boleh menuntut denda jika pemaju lambat menyudahkan pembinaan seperti yang dipersetujui.

Kelebihan Dan Kelemahan Membeli Rumah Baru

Kelebihan membeli rumah baruKelemahan membeli rumah baru
Biasanya tiada sebarang kecacatan yang ditinggalkan penghuni lamaLebih mahal daripada biasa
Pihak pemaju biasanya menawarkan pelbagai rebat dan menampung kos seperti duti setem dan sebagainyaKena tunggu 24-36 bulan untuk rumah siap dan dapatkan kunci
Anda boleh meminta pihak pemaju untuk mengubahsuai reka bentuk dan pemasangan dalam rumah mengikut cita rasa andaTiada rekod pengalaman penghuni sebelumnya yang boleh membantu anda membuat keputusan
Anda boleh pilih unit yang yang khusus untuk keperluan dan kehendak andaLebih sukar untuk buat perbandingan akan harga dan nilai rumah
Strata Title dan Individual Title diperlukan dari segi undang-undang buat tempoh yang tertentuAda pihak pemaju yang membiarkan projek mereka terbengkalai (boleh dielakkan jika anda survey syarikat yang ada rekod baik)
Biasanya ada kemudahan yang lebih modenTiada peluang nak bertegur sapa dengan jiran baru (melainkan kalau anda duduk kat bandar, siapa sangat yang kenal jiran kan)
Tempoh defect liability period selama 12-24 untuk anda mengadu sebarang kerosakan dan meminta pemaju membaiki atau membayar ganti rugi

So setakat ini perkongsian aku untuk bakal-bakal pembeli rumah baharu. Semoga ianya bermanfaat. banyakkan membaca dan bertanya sebelum membeli. *sumber dan rujukan

Categorized in: